Biodynamische verlichting

Wat is Biodynamische verlichting?

BIODYNAMISCH LICHT OM BETER TE WERKEN
Ervaar het in onze showroom in Nieuw-Vennep!

De medewerkers van Inside Solutions werken allemaal “onder” biodynamische verlichting. Wij ontvangen u graag voor een demonstratie. Zo kunt u zelf ervaren wat Biodynamische voor u kan betekenen.

Zo werkt Biodynamische verlichting:

In het menselijk lichaam verloopt iedere dag hetzelfde programma. De „inwendige klok“ bepaalt slaap- en waakfase, maar ook hartfrequentie, bloeddruk, en stemming – een ritme van biologische processen dat wezenlijk door licht geregeld en ondersteund wordt. Daarbij spelen vooral de hormonen cortisol en melatonine een rol. Wanneer licht ontbreekt als klok resp. aftelklok voor het lichaam, kunnen als gevolg daarvan chronische vermoeidheid, slaapstoringen of depressies optreden.

Biodynamische verlichting zorgt voor motiverend licht op kantoor, de hele dag. Het innovatieve lichtmanagementsysteem brengt de dynamiek van het natuurlijk daglicht naar binnen en breidt de emotionele en ergonomische aspecten van de lichtkwaliteit uit. Het biodynamisch licht (Human Centric Lighting) kan vooral op kantoren met gering daglicht en in de wintermaanden, als inwendige klok gesynchroniseerd worden met het daglicht, dit versterkt welzijn van de medewerkers duurzaam.

Dit innovatieve lichtmanagementsysteem is samengesteld in nauwe samenwerking met prof. dr. ing. Herbert Plischke, professor voor licht en gezondheid aan de Hogeschool van München, faculteit voor toegepaste natuurwetenschappen en mechatronica. Uitgerust met PULSE VTL verandert een biologisch effectieve lamp helderheid en lichtkleur, georiënteerd aan het natuurlijke licht. Het grootste effect bereikt biodynamisch licht als het vanuit een lichtbron met een groot vlak (indirecte verlichting) en onder de juiste invalshoek (van voren en van boven) op het oog valt.


Licht bij het samenspel met de hormonen:

Cortisol- en melatoninepeil van het lichaam in een typisch verloop van een dag.

Biodynamische verlichting, het verloop van een werkdag

Biodynamisch licht, in de ochend

’s Morgens wordt in het lichaam het hormoon cortisol geproduceerd. Het stimuleert de stofwisseling en programmeert het lichaam op dagbedrijf. Het eerste morgenlicht onderdrukt de productie van het slaaphormoon melatonine. Biodynamische verlichting PULSE VTL ondersteunt aan het begin van het kantoorwerk de activiteit van het stresshormoon cortisol door stimulerend koel-wit licht en hoge lichtsterkten.

Biodynamisch licht, in de loop van de dag

In de loop van de dag wordt het hormoon cortisol in het lichaam permanent afgebouwd. Desondanks is er rond de voormiddag nog steeds een goed prestatievermogen van de op kantoor werkende mensen. Voor Biodynamische verlichting Biodynamische verlichting PULSE VTL betekent dat nog steeds overwegend activerend koel-wit licht en eerder hoge lichtsterkten bij te dragen.

Biodynamische verlichting, in de middag

In de middag is de cortisol-productie in het lichaam al duidelijk afgenomen; de actieve werkfase nadert het einde. De productie van het slaaphormoon is op dit tijdstip nog niet gewenst. Biodynamische verlichting PULSE VTL ondersteunt deze overgangstijd door een neutraal, gemengd licht. De sterkte van de verlichting wordt successief vermindert.

Biodynamische verlichting, in de avond

Het hormoon melatonine maakt moe en verlaagt de activiteit ten gunste van de nachtrust. Bij biodynamisch licht overdag valt de melatonine-spiegel ’s nachts dienovereenkomstig hoog uit. De mens slaapt goed en is de volgende uitgerust en productief. Biodynamische verlichting PULSE VTL begeleidt de overgang naar de rustfase door een vermindering van de helderheid en ontspannend warm-wit licht.

Biodynamische verlichting in uw bedrijf?

Bezoek ons in het Waldmann experience centre in Nieuw-Vennep.

Neem contact met ons op voor een afspraak: 0031(0)23 540 00 00

 

Maak een afspraak