Gezonde werkplek

Werken is meer dan een bureau met bureaustoel

Het is de laatste jaren steeds meer in opkomst: een gezonde werkplek. We leren steeds meer over het belang van een verantwoorde werkomgeving en wat de invloed is op onze gezondheid. Zo weten we dat een gezonde werkplek effect heeft op de mate waarin iemand gelukkig is met zijn of haar werk, maar ook resulteert in een hogere productiviteit. Bij bedrijven en organisaties die het welzijn van hun werknemers hoog in het vaandel hebben staan, is ziekteverzuim over het algemeen lager. Maar wat draagt er dan precies bij aan een prettige werkomgeving en hoe creëert u een gezonde werkplek voor uzelf en uw werknemers?

We zitten gemiddeld 7 uur per dag

Nederlanders zitten gemiddeld 7 uur of meer per dag. Met name voor mensen met een kantoorbaan is dit eerder regel dan uitzondering. Dit benadrukt nogmaals het belang van een gezonde werkomgeving. Een werkplek die aan de norm ‘gezond’ voldoet, moet tenminste de volgende elementen bevatten: de werkplek moet een juiste mate van comfort bieden, er dient voldoende lichtinval aanwezig te zijn, een aangenaam klimaat (niet te warm en niet te koud) en zuivere lucht en tenslotte moet de ruimte inspireren en motiveren. Wanneer een werkplek voldoende ‘gezond’ is, resulteert dit in een hogere productiviteit en minder lichamelijke klachten.

Rug- en nekklachten voorkomen

We zitten veel en vaak verkeerd. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van rug- en nekklachten. Bovendien doet veel en lang zitten onze rug weinig goeds. Het verslechterd onze zithouding met rugklachten als gevolg. Een gezonde werkomgeving helpt om deze klachten aanzienlijk te verminderen met een lager ziekteverzuim als resultaat. Een onderdeel van de werkplek dat aanzienlijk verschil kan maken in het reduceren van lichamelijke klachten is een goede bureaustoel.

Faciliteer ergonomische bureaustoelen

Een ergonomische bureaustoel is essentieel voor een gezonde werkplek. De meeste rugklachten worden namelijk veroorzaakt door een langdurige verkeerde zithouding. Een ergonomische bureaustoel is een prachtig hulpmiddel om de zit- en werkhouding aanzienlijk te verbeteren. Dankzij de vele instelmogelijkheden kan de stoel volledig worden aangepast naar een ieders houding en ondersteunt hij het lichaam optimaal. Een ergonomische bureaustoel is dus een belangrijke component in de gezonde werkplek.

Tips!

Wilt u de werkplekken in uw organisatie op een goede en gezonde manier inrichten, maar weet u niet hoe? Wij geven u 5 tips voor een optimale inrichting. Met een aantal aanpassingen creëert u een fijne werkomgeving voor u en uw werknemers. Naast deze tips voor een goede werkplek inrichting zijn er nog een aantal adviezen die u mee kunt nemen in uw dagelijkse werkzaamheden.

  • Probeer regelmatig op te staan, bijvoorbeeld door een kopje koffie of glas water te halen of even naar uw collega te lopen in plaats van te bellen of mailen.
  • Neem wat vaker de trap in plaats van de lift.
  • Vergadert u regelmatig? Probeer dan eens staand te vergaderen. Ook staand bellen is een welkome onderbreking van het zitten.
  • Lunchpauze? Ga na of tijdens uw lunch een stukje wandelen met uw collega’s. Net zo gezellig en veel gezonder.

Gezonde werkplek realiseren? Inside Solutions helpt!

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het realiseren van gezonde werkplekken? Wij helpen u graag! We zijn gespecialiseerd in het inrichten en renoveren van kantoren en projecten. Hierbij houden we rekening met de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van ergonomie en gezondheid. Ons specialisme ligt in het volledig ontzorgen van onze opdrachtgevers. Bent u benieuwd waar uw kansen liggen bij het inrichten van uw kantoor? Neem vrijblijvend contact met ons op.